Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Mätta elever lär sig mer

En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage och i gymnasiet äter varannan elev inte någon frukost alls. Genom att erbjuda frukost i skolan ökar sannolikheten för att eleverna äter och får bättre förutsättningar att klara skoldagen, både fysiskt och psykiskt. Det hjälper också till att skapa bättre matvanor för framtiden.

Forskning visar att näringsintag på morgonen direkt påverkar inlärningsförmågan. Enligt Frukostbarometern kan var tredje elev (28%) fokusera bättre, var femte upplever lugnare klassrum, och nästan var tionde får till och med bättre betyg. Hela 96 procent av rektorerna ser tydligt hur elevernas koncentration förbättras.

Skollunchen är lagstadgad, men frukosten? Den överlåts till hemmen. Medan nio av tio 6-7-åringar äter frukost regelbundet, störtdyker siffran till under hälften bland tonåringarna. Här finns ett glapp som skolorna kan fylla.

Frukost - en fråga om jämlikhet

"Att ladda eleverna med frukost för att de ska orka skoldagen borde vara lika självklart som att ladda mobilen." Orden kommer från Carolina Klüft, tidigare världsstjärna i friidrott, numera drivkraft bakom Generation Pep.

Frukost i skolan handlar inte bara om näring och koncentration, utan också om jämlikhet. När alla elever får samma möjlighet att börja dagen med energi, oavsett hemförhållanden, skapas mer likvärdiga förutsättningar för lärande.

- Många barn kommer hungriga till skolan av olika anledningar. Det kan vara stressiga morgnar, socioekonomiska faktorer eller tonåringar som prioriterar sömn. Med skolfrukost når vi alla dessa grupper och ger dem samma chans till en bra skoldag, säger Cecilia Kocken, VD för Arla Sverige.

För mer information om skolfrukostvanor och förslag på hur skolor kan implementera frukostprogram, finns Frukostbarometern och resursmaterial tillgängligt på Arlas webbplats.

Åtta steg till skolfrukost

  1. Kartlägg behovet – Gör en enkel enkät med hjälp av elevrådet.
  2. Välj modell – Klassrumsfrukost, grab-and-go eller gemensam frukostsal.
  3. Engagera personal – Skapa nya möten mellan elever och vuxna.
  4. Utse elevambassadörer – Låt entusiastiska elever inspirera andra.
  5. Anpassa miljön – Servera under första lektionen i lugn miljö.
  6. Håll det enkelt – Smoothie, smörgås eller energibar (5–7 kr/elev).
  7. Acceptera variation – Framgång mäts i att nå de som tidigare inte åt.
  8. Utvärdera – Följ upp med enkäter för att se effekterna.